афротурист

Kuchnia góralska

        IMG 20180604 143805W dniach 4-6 czerwca Pani Jolanta Kulisz oraz Pan Marek Pawlaczyk wzięli udział w warsztatach kulinarnych, gdzie pogłębiali swoją wiedzę oraz umiejętności w sporządzaniu potraw regionu podhalańskiego.

            Program warsztatów był jak zwykle wypełniony zajęciami. Już po przyjeździe uczestnicy przygotowywali wybrane potrawy kuchni góralskiej pod okiem szefa kuchni Roberta Stanka a Pan Łukasz Fudala przybliżył walory żywieniowe miejscowej kuchni.
Kolejnego dnia uczestnicy ruszyli w „poszukiwanie zapomnianych potraw regionalnych” oraz „szlakiem oscypka”. W tym celu uczestnicy udali się do Łopusznej, gdzie miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich, gdzie mogli skosztować rzadko spożywanych specjałów Podhala, m.in. moskoli, kwaśnicy na wędzonce, bryjki czy hałusek ze spyrkom.  Tajniki produkcji tradycyjnego oscypka oraz bundzu odkrywał przed uczestnikami baca z Kluszkowiec, gdzie można było zaopatrzyć się w wyprodukowane specjały a także spróbować tradycyjnej żętycy. Dzień zwieńczył pokaz live cooking w wykonaniu Pana Robeta Stanka, który oprócz nauczania młodzieży w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu, jest szefem kuchni.
Ostatni dzień szkolenia to kolejne warsztaty praktyczne oraz wykłady na temat kuchni góralskiej a całość zakończył wykład prof. dr hab. Inż. Władysława Migdała z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie pt. „Walory mięsa jagnięcego oraz baraniny. Produkty regionalne Podhala, Spisza i Orawy”.

 

sadiogorod.net

Współpracujemy z hotelami:

sheraton

intercontinental

mariott

sofitelWarsawVictoria

okecie

westin