афротурист

Doskonalenie nauczycieli

 

POWRÓT DO KORZENI

 

W dniach 16-18.10.2017 nasi nauczyciele: Agnieszka Korczyk, Jolanta Kulisz oraz Marek Pawlaczyk, wzięli udział w warsztatach pt.: „Slow Food, czyli obrona prawa do smaku”, które zorganizowało Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie. Gospodarzem warsztatów był Zespół Szkół Niepublicznych w Gąsawie. Celem warsztatów było zapoznanie uczestników z ideą  ruchu Slow Food, oraz nabycie umiejętności sporządzania tradycyjnych potraw w nowoczesnej aranżacji.

            Slow Food to po części moda i idea, protest przeciw przyśpieszeniu współczesnego świata. Nie bez powodu symbolem ruchu Slow Food jest ślimak. Slow Food to światowy ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów
i związanych z tym upraw rolnych, hodowli zwierząt i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów. Ideą ruchu jest m.in.:
ochrona i promocja lokalnych
i tradycyjnych sposobów produkcji żywności, przepisów i receptur, promowanie kultury spożywania żywności, czyli celebrowania i delektowania się posiłkami, kupowanie świeżej żywności ze źródeł lokalnych, wytworzonej z użyciem tradycyjnych receptur oraz szeroko pojęta edukacja społeczeństwa na temat walorów zdrowej i tradycyjnej kuchni, wraz z jej prozdrowotnym działaniem.

            Pierwszego dnia, nasi nauczyciele mieli okazję zwiedzić pierwszą w Polsce masarnię ekologiczną „Rolmięs” w Łabiszynie, połączoną z ekologicznym gospodarstwem rolniczym, hodującym m.in. złotnicką pstrą, czyli polską rasę świń, z których przygotowują wyroby masarskie i szynki dojrzewające. Następnie Pani Katarzyna Kowalczewska, z pobliskiego Komarowa, przybliżyła uczestnikom ekologiczny sposób wytwarzania serów twarogowych, podpuszczkowych i masła z mleka rzadko hodowanych krów rasy Jersey.

            Kolejny dzień rozpoczął się od warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez kucharza ze znanej bydgoskiej restauracji, Pana Pawła Żukowicza. Warsztaty miały na celu przybliżenie uczestnikom regionalnych produktów, tradycyjnych technik utrwalania żywności. Produkty te łączono z nowymi technikami obróbki i aranżowano w nowoczesnej formie na talerzu.

Chcąc osiągnąć zamierzone efekty zdrowotne, zgodnie z ideą Slow food, uzupełnieniem zdrowej diety jest nie tylko ruch, będący brakującym ogniwem tej układanki, ale i relaks. „Slow food dla skóry i ciała” to temat następnych warsztatów, jakie odbyli w tym dniu uczestnicy. Zajęcia prowadzone przez fizjoterapeutkę, Panią Malwinę Nowaczyk, uzmysłowiły jak ważne jest dbanie o własne ciało.

Z kolei Pan doktor Wojciech Szczęsny przybliżył wpływ składników pokarmowych, niektórych produktów i sposobu żywienia na zdrowie człowieka.

Dzień zakończył się pokazem barmańskim w wykonaniu Pana Waldemara Szredera.

            Ostatni dzień uczestnicy rozpoczęli od zwiedzania pobliskiego Muzeum Archeologicznego w Biskupinie, gdzie poznali m.in. sposób życia, pozyskiwania, uprawiania, wytwarzania oraz konserwowania  żywności od neolitu do czasów wczesno piastowskich.

Zwięczeniem warsztatów była wizyta w Hotelu „Herbarium” w pobliskiej Chomiąży. Znajdująca się w kompleksie pałacowym restauracja Werbena, która jako nieliczna w Polsce, posiada rekomendację Slow Food, gdzie podczas przygotowania posiłków wykorzystuje się jedynie naturalne składniki oraz zioła i warzywa pochodzące z hotelowego ogrodu oraz od okolicznych rolników. Kuchnia dysponuje również profesjonalną dojrzewalnią mięs i wędlin a także własną wędzarnią. Warsztaty zakończyły się wspaniałym obiadem w restauracji hotelu „Herbarium”, gdzie nastąpiło podsumowanie zajęć przez organizatorów.

            Głodni wiedzy, czekamy na następne szkolenia, które nie tylko poszerzają naszą wiedzę ale uświadamiają i edukują nawet nas, nauczycieli.

                                                                                                          Marek Pawlaczyk     

 ZDJĘCIA

 

sadiogorod.net

Współpracujemy z hotelami:

sheraton

intercontinental

mariott

sofitelWarsawVictoria

okecie

westin