афротурист

Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.

dsc 0437

Uczniowie zdobywają umiejętności:

  • urządzania zakładów gastronomicznych, gospodarstw domowych,
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • estetycznego podawania potraw
  • prawidłowej obsługi konsumenta
  • aktywnego zachowania się na rynku pracy,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • sporządzania biznes planu itp.

Predyspozycje do zawodu:

  • pożądane w tym zawodzie cechy charakteru to: cierpliwość i dokładność,
  •  bardzo ważne jest wyczucie proporcji, smaku a także poczucie elegancji w sztuce podawania i dekorowania potraw,
  • atutem są: wyobraźnia i zmysł estetyczny.

Absolwenci tej szkoły:

  • prowadzą własną działalność gospodarczą
  • stosują nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej
  • fachowo i kompleksowo obsługują zleceniodawcę,
  • organizują bale, wesela;
  • organizują żywienie zbiorowe: bufety, stołówki, bary, kafeterie;
  • projektują i aranżują wnętrza sal konsumpcyjnych.

dsc 0472

Możliwości zatrudnienia:
restauracje, kafeterie, kawiarnie, bary, restauracje biurowe i podobne zakłady, a także hotele, pensjonaty, domy wczasowe, promy i statki lub własna działalność gospodarcza w zakresie świadczenia usług gastronomicznych. 
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka lub podobnych.

dsc 0442

                                                                        TiUG   

 

 

sadiogorod.net

Współpracujemy z hotelami:

sheraton

intercontinental

mariott

sofitelWarsawVictoria

okecie

westin